Jak vyčistit nerezovou termosku?
Rádi si s sebou do práce nebo na výlety berete horké nápoje termosce? Pak byste neměli zapomínat na její pravidelné čistění. Když na tuto činnost rezignujete, může se v ní časem objevit nejen vodní kámen, který negativním způsobem ovlivní chuť nápojů, ale rovněž se může uvnitř vytvořit i plíseň, která je daleko nebezpečnější.
Ta může totiž způsobovat i různá onemocnění, která se neléčí zrovna snadno. To už je dostatečný důvod, proč se o hrdlo i nerezovou vnitřní část dostatečně starat.
Čistěte pravidelně
Důležité je vyčistit termosku pokaždé, když ji použijete. Veškerý přebytečný obsah vždy nejdříve vylijte do dřezu, následně vnitřkem propláchněte vodou a pak vysypte vhodný čistící prostředek. Může se jednat o speciální přípravek, ale bohatě postačí i to, čím běžně myjete nádobí.
Vlijte dostatečnou dávku dovnitř a následně zalijte horkou vodou z konvice. Nechte několik minut v klidu působit a následně termoskou pořádně zatřeste. Veškerý vodní kámen a další případné usazeniny by se měly uvolnit. Pak už stačí jen vylít obsah do řezu, případně do záchodu. Někdy se vše ale neuvolní a v tom případě je vhodné použít malý kartáček, se který byste už případné nepoddajné usazeniny měli odstranit jednoduše. Pokud chcete být důslední, můžete kartáček použít i k dalšímu čištěn a leštění nerezu. Je to sice pracnější, ale alespoň budete mít jistotu, že jste zbavili všech nečistit.
Alternativní řešení
Krom standardních čistících prostředků ale můžete sáhnout i po alternativním řešení ve formě jedlé sody. Ta se používá hlavně v případech, kdy už jsou usazeniny opravdu masivní. Nasypejte do cca čtvrtiny standardního hrníčku jedlou sodu a nasypejte do termosky. Sodu pak až po okraj zalijte vařící vodou a počkejte třeba i pár hodin, pokud vás nehoní čas. Až bude nálev vychlazený, pořádně několikrát s termoskou zatřepejte a vše vylijte. Případný zbytek nečistot odstraňte kartáčkem.